Víte, jak si správně připravit krupicovou kaši? Jde o snadný pokrm, pokud víte, jak ji udělat, tak akorát – ani hustou, ani řídkou. Jde o oblíbený dětský pokrm a zároveň se řadí k levným jídlům, proto je škoda se jí vzdát úplně, pokud se vám někdy nepovedla.
Odvažte si suroviny
V tomto případě hraje poměr podstatnou roli. Je to základ, aby byla akorát. Čtyři polévkové lžíce může vnímat každý jinak, někdo má lžíce větší, někdo je dělá vrchovaté. Mnohem lepší variantou je si krupičku odvážit. Konkrétně v tomto případě jde o 40 g krupičky a toto množství je klíčové. Je větší šance, že se povede, než kdy ji sypete tzv. „od oka“. Pouze v případě, že ji nechcete akorát, ale spíše hustší nebo naopak řidší, poměr si můžete upravit podle sebe.
Připravte si krupičku předem
Ačkoliv se krupicová kaše dá dělat i tak, že použijete krupici rovnou, existuje lepší způsob. Nasypte ji do mísy, zalijte polovinou mléka a dejte ji odstát do lednice. Pokud ji tam necháte nejméně hodinu, krásně nabobtná a bude se pak vařit zcela rovnoměrně a nebude hrudkovatět.
Jak na dokonalou krupicovou kaši?
Co budete potřebovat?
- 1 l mléka
- 80 g dětské krupičky
- špetku soli
- 1 lžíci másla
Nejprve krupici namočte a dejte do lednice odstát. Až ji budete mít připravenou, dejte vařit druhou polovinu mléka. Jakmile se začne vařit, za stálého míchání přilijte nabobtnalou krupičku. Stáhněte plamen a přiveďte kaši k varu. Nevypínejte, ale míchejte ještě asi 5 minut. Pokud ji budete stále míchat, nepřipálí se vám. Až potom vypněte sporák a přimíchejte máslo. Ve chvíli, kdy se máslo rozpustí, máte hotovo. Pak už stačí jen na talíři dozdobit podle vaší chuti – cukrem, kakaem, skořicí, případně zalít kouskem másla. Na přípravě krupicové kaše tímto způsobem se nedá nic zkazit, jen je potřeba věnovat jí více času.
Foto: Shutterstock
Mouku s mlékem do sebe ládovat nebudu. A instinkt je hnus na a páchne mi 😆