Zapomeňte na hrubou sílu. Zavařovací sklenice otevřete fíglem našich babiček levou zadní

Otevírání zavařenin ve sklenicích nás může někdy potrápit. Víčko totiž drží díky podtlaku, který se během zavařování vytvoří. Existuje ale několik jednoduchých způsobů, jak sklenici otevřít. Ve většině případů je nadále použitelná a můžete jí znovu uzavírat.

Proč nejde sklenice otevřít?

Na vině je samozřejmě již zmíněný podtlak. Během zavařování ve vodě nebo v páře se totiž uchovávaná potravina nejen pasterizuje, ale ze sklenice je při vyšší teplotě vytlačen i přebytečný vzduch. Poté, co sklenice i zavařovaná potravina zchladne, vzduch uvnitř se smrští a vzniká podtlak. Díky němu je víčko pevně přichycené a ze stejného důvodu máme problém sklenici otevřít.

Otevřít snadno a čistě

Jedním z nejznámějších fíglů, jak otevřít pevně uzavřenou sklenici, je zaklepat na její víčko. Stačí naklonit zavařovací sklenici na stranu a několikrát klepnout, stejný postup je nutné opakovat i na druhou stranu. Pokud víčko ještě nepovolilo, můžete postup vyzkoušet ještě několikrát, nebo sáhnout po jiném osvědčeném nápadu.

Nadzvedněte víčko

Máte-li po ruce jídelní vidličku nebo nůž, zkuste pod víčko jejich pomocí dostat vzduch. Rukojeť vidličky jemně zasuňte po okraj víčka a nadzvedněte ho. Narušíte podtlak a do sklenice se dostane vzduch. Víčko tím okamžitě povolí. Ale pozor, pokud chcete sklenici opět použít, musíte postupovat opatrně, abyste víčko nezdeformovali.

Foto: Shutterstock

Zahřejte sklenici

Jak již bylo řečeno, pevné uzavření sklenice je zajištěno díky vzduchu, který se ztrátou teploty smrští. Chcete-li ji uvolnit, vložte sklenici na pár minut do horké lázně. Tím se vzduch opět roztáhne a otevření bude mnohem snazší. Buďte ale opatrní, abyste se nespálili, až budete sklenici vyndávat z vody ven.

Prokluzující víčko

Máte příliš suché ruce, nebo jste si je před chvilkou namazali krémem? V takovém případě je otevření sklenice prakticky nemožné. Mějte po ruce utěrku nebo jiný měkký hadřík, který prokluzování zabrání. Nefungoval-li ani jeden z návodů a vy jste zcela bezradní, zvolte poslední možnost. Propíchněte víčko. Stačí k tomu hodně ostrý a pevný nůž.

Foto: Shutterstock, zdroj: Taste of Home

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments