Vídeňský řízek ve skutečnosti pochází z italských Benátek. Právě tam na něj narazil rakousko-uherský maršál Radecký. Řízek byl obalen v rozšlehaném vejci, strouhance a parmezánu. Recept doputoval až do kuchyně Františka Josefa I., jenže kuchaři nenašli parmezán, tak ho vynechali. Řízek stejně zabodoval a od té doby se těší stále větší oblibě. Možná ho milujete taky. Pokud byste však rádi zkusili místo trojobalu něco extravagantnějšího, čtěte dál.
Řízky v křupavém těstíčku
Ingredience:
- kuřecí prsní řízky
- 5 lžic hladké mouky
- 3 lžíce solamylu
- 1 lžíce octa
- 1 lžička prášku do pečiva
- voda
- sůl
- česnek
Řízky naklepeme a rozdělíme na menší kusy. Osolíme a potřeme utřeným česnekem, necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme těstíčko. Smícháme mouku, solamyl a prášek do pečiva. Přilijeme trochu vody smíchané s octem. Rozšleháme vidličkou a doplňujeme vodu tak, aby těstíčko mělo podobnou konzistenci jako na lívance. Řízky v těstíčku namáčíme a smažíme na rozpáleném oleji.
Řízky v sýrovém těstíčku
Ingredience:
- řízky (druh masa zvolte podle sebe)
- sůl
- pepř
- 150 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra
- 2 vejce
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce solamylu
- 3 stroužky česneku
- ½ cibule
- mletá sladká paprika
Maso naklepeme, osolíme, opepříme. V misce smícháme nastrouhaný sýr, vejce, solamyl, hořčici, majonézu, nadrobno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek. Osolíme a okořeníme červenou paprikou. Do této směsi řízky naložíme, zasypeme a necháme hodinu odpočívat. Poté řízky pozvolna smažíme na oleji, než obrátíme na druhou stranu, potřeme ještě trochou směsi. Po usmažení vysušíme přebytečný olej z masa papírovými utěrkami.
A pokud se vám přece jen sbíhají sliny na pravý vídeňský řízek, nezapomeňte k rozšlehaným vejcím přidat trochu smetany.
Foto: Shutterstock
Copak ta voda v těstíčku udělá, když tenhle hnus plácnete do rozpáleného oleje?
Klasické řízky máme tak 2 – 3x za rok. Patlat se ještě s nějakým těstíčkem fakt nehodlám – na to nemám čas ani chuť.