Máte před sebou recept, takže se přece nic nemůže stát? Jenže moučník vůbec nevypadá tak slibně jako obrázek v kuchařce. Kde se stala chyba? A jak těmto klopýtnutím v budoucnosti předejít? Pojďte mrknout, jestli pečete „košer“.
Pečlivě se připravte
Vyčtěte, co vše budete k pečení potřebovat, a pečlivě se připravte. Nezapomeňte včas vyndat všechny ingredience, které mají mít pokojovou teplotu. Máte-li použít jedlou sodu, nezaměňujte ji za prášek do pečiva. A pokud náhodou přece jen musíte, pamatujte na zlaté pravidlo, že jedlé sody budete potřebovat přibližně třetinu (3 lžičky kypřicího prášku = jedla lžička jedlé sody) a přijdete také kyselou přísadu, například jogurt, ocet, citronovou šťávu. Divíte se třeba špetce soli v sladkém receptu? Podtrhne sladkou chuť a s kynutým těstem se díky ní bude dobře pracovat.
Dodržujte recept
Tahle rada zní možná trochu banálně, ale ruku na srdce – kdo z nás si to občas nechce trochu ulehčit? Hlavní zásadou úspěšného pečení je respektovat prověřený recept. Když je napsáno, ať prosejete mouku, prosejte mouku. Tím ji provzdušníte a ona se pak lépe spojí s ostatními surovinami. Máte-li šlehat deset minut, šlehejte deset minut. Těsto nechte odležet požadovanou dobu. Zkrátka a jednoduše – nehledejte zkratky a důvěřujte receptu.
Trouba – tajemství úspěchu
Je možné, že pečete na požadovanou teplotu, až na to, že…nepečete. Každá trouba je trochu jiná, a proto pokud chcete péct na jedničku, musíte vysledovat, jestli 180°na vaší troubě opravdu znamená 180°. Jakmile dáte plech do trouby, zbytečně ji neotvírejte. Může to zničit celý výsledek. Zaměřte se také na to, abyste dodrželi dobu pečení, protože přepečené i nedopečené – stejný průšvih.
A vychytávky? Mixér, dobrá stěrka, kvalitní suroviny, a hlavně dobrá nálada a hudba. Péct se vám bude jedna radost.
Foto: Shutterstock