Kolik strastí už přivodilo nalévání oleje, které přitom patří mezi naprosto běžné úkony, které provádíme v našich kuchyní. Pakliže už jste se mnohokrát rozčilovali nad tím, jak špatně jsou láhve na oleje vymyšleny, možná vás překvapí, že je to spíše dáno vaší neznalostí.
Lidé dělají chybu
Pravdou je, že když se vám v kuchyni rozlije olej, jde o jednu z největších nepříjemností, jaké se vám mohou stát. Bylo by tedy zvláštní, pokud by láhve na olej byly skutečně dělány tak nešikovně, aby k tomu inklinovaly, což podle mnohých skutečně činí.
Výrobci olejů na tyto nepříjemnosti ale mysleli a našli řešení. Velkou nevýhodou je ale skutečnost, že o tom prakticky nikdo neví. Podle našeho průzkumu je to dokonce celých 97,5 % lidí. Pouze dvě a půl procenta lidí zvládli na otázku odpovědět správně.
A jak to tedy je? Když koupíte láhev od oleje, musíte nejprve odšroubovat víčko. To zvládne jistě každý. Potom přichází na řadu méně oblíbený krok. Je třeba nasunout prst do plastového očka a utrhnout vnitřní uzávěr. Většina lidí je tak nadšena, že se jim to podaří, že tento kousek hned vyhodí do koše.
Proč to neřekli dřív?
To je ale právě ta velká chyba. Když tento kus plastu obrátíte a nasadíte zpátky na hrdlo láhve, máte rázem k dispozici praktickou nálevku, díky které se vám bude olej velmi dobře nalévat a už se vám nestane, že byste ho rozlili.
Na závěr vám potom prozradíme tip, kde byste měli olej skladovat, protože to také není jen tak. Zásadně musí být na temném místě a v žádném případě v blízkosti zdroje tepla. Ideální je ho také přelít do tmavé láhve, která také musí být suchá a čistá.
Foto: Shutterstock