Ačkoliv je máslo jednou z nejběžnějších potravin, ne všichni ho mohou konzumovat. Například lidé s intolerancí laktózy nebo dokonce alergií si musí klasické máslo odepřít. Mohou však sáhnout po podobné ingredienci, kterou je přepuštěné máslo, takzvané ghí (nebo také ghee). Nemusí se ale na něj omezovat pouze lidé se zdravotním problémem. Jeho skvělé účinky si mohou dopřát všichni.
Pomůže mozku lépe pracovat
Máslo ghí pochází původem z Indie, ale dnes už si svou oblibu nachází po celém světě. Vyrábí se z kravského mléka, ale mohou ho konzumovat i ti, kdo si jiné mléčné výrobky nemohou dovolit, protože neobsahuje laktózu. Naopak je plné vitaminu E a C, niacinu, sodíku, hořčíku, železa a vápníku. Skvělé je nejen na smažení a pečení, ale i jako podpora pro imunitní systém.
“Pomáhá trávení, snižuje cholesterol, posiluje funkce mozku, zlepšuje paměť a podporuje nervovou soustavu,” uvádí dietoložka Shilpa Arora. Dodává také, že máslo ghí má regenerační schopnosti, které pomáhají při nervových onemocněních, bolestech hlavy, astmatu, revmatu nebo bolesti kloubů. Pakliže trpíte na suché rty či pokožku, může být rovněž příhodným řešením.
Tím ale výhody nekončí. Ghí také brání rakovinovému bujení a pomáhá při hubnutí. “Sehrává také klíčovou roli při vyvážení hladiny hormonu. Má rovněž vysoký kouřový bod, což mu brání v produkci volných radikálů, které poškozují buněčnou funkci,” říká lékařka.
Další výhody másla ghí
Uvolní ucpaný nos
Pakliže vás trápí ucpaný nos a do toho ještě bolest hlavy, není to pochopitelně nic příjemného. Ajurvédská medicína v takovém případě doporučuje nakapati si do nosu každé ráno několik kapek ghí. Mělo by se vám ulevit, protože máslo se dostane až do krku a potlačí infekci. Ujistěte se však, že má vlažnou teplotu.
Zahřívá zevnitř
Ghí je dodnes nedílnou součástí indické kuchyně. Dle ajurvédské medicíny mají jídla připravená na tomto másla blahodárný efekt, protože zahřejí celé tělo a zbaví ho oslabujícího chladu. Tento produkt je tak velmi vhodný zejména na podzim a v zimě.
Zdravé tuky
Pokud se snažíte zhubnout a nejde vám to, vyměňte používaný tuk právě za ghí. Je to mnohem lepší, než se tukům vyhnout zcela, protože vaše tělo je potřebuje. Jen musíte volit takové, které jsou co nejzdravější. Energie z mastných kyselin obsažených v tomto másle navíc pomáhá spalovat tuky.
Foto: Shutterstock, zdroje: WebMD, Food.ndtv.com