Pokud máte vy nebo vaše dítě kašel, zajdete do lékárny a koupíte první sirup, který vám lékárnice doporučí? Nebo raději dáte na sílu přírody a připravíte si sirup, který taktéž zabírá a je bez chemických látek? Pokud patříte do té druhé skupinky, rádi bychom vám prozradili recept na výtečný a účinný sirup proti kašli.
Z čeho se sirup připravuje
Sirup se připravuje z mladých a krásně zelených smrkových výhonků. Rostou na starých větvích a jsou vždy světle zelené, takže není nemožné je od sebe nerozeznat. Tím, že jsou mladé, vám nepopíchají ruce, což je jistě jednou z výhod. Pokud si ale takový sirup chcete připravit přímo v chřipkové sezóně, možná vás mírně zklameme, protože nejvhodnější sběr mladých výhonků je tedy s nástupem jara až do konce května. Také dbejte na to, kde výhonky sbíráte. Doporučujeme zajít tam, kde nejezdí auta a výhonky jsou tím pádem čisté.
Rozhodně není odvěcí se v teplém období vydat do lesa a natrhat si několik výhonků na sirup. Ten následně uložíte do chladu a temna na zimní sezónu. Nejen, že vám pomůže od kašle, ale má také protizánětlivé účinky, obsahuje vitamin C a mnoho minerálů. Dále dokáže transportovat kyslík do krve, kontroluje nezkrotné chutě na jídlo a pomáhá hojit tkáně. Na pozoru s užíváním by se měli mít lidé trpící bronchiálním astmatem či dávivým kašlem.
Příprava sirupu bez vaření
Pomocí tohoto způsobu si výhonky uchovají veškeré tělu prospěšné látky. Na přípravu si vezměte čtyři hrsti smrkových výhonků, propláchněte je pod proudem studené vody, odložte do cedníku okapat a připravte si velkou zavařovací láhev. Tu vymyjte a vypláchněte vařící vodou, abyste měli jistotu, že je důkladně čistá. Následně na dno nasypte cukr a naskládejte na něj výhonky, abyste zakryly celý cukr. Dále nakrájejte umytý citron na kolečka a naskládejte je na výhonky. Tak pokračujte až k hrdlu. Poslední vrstvu by měl tvořit cukr.
Suroviny máte připravené, nyní zavřete láhev a postavte ji na parapet, kam svítí slunce a je teplo. Počkejte přibližně dva až tři týdny, až výhonky pustí šťávu a následně sirup přeceďte do malých vyvařených sklenic. Ty poté uložte do chladu a temna. Užívejte jednu lžíci jednou denně, nejlépe ráno či dopoledne.
Foto: Shutterstock, zdroj: Foragerchef