Silnější imunita, žádné afty v ústech ani bolest v krku. A k tomu silně hojivý účinek. Pokud jste dosud z včelích produktů znali pouze med, měli byste se seznámit s propolisem. Tato včelí „dezinfekce“ totiž překonává med v pozitivních účincích hned několikanásobně.
Propolis je pryskyřice, kterou včely používají v úlech jako stavební materiál, a zároveň jako dezinfekci. Propolisem si zpevňují a rekonstruují své bydlení, využívají jej jako tmel pro ucpání škvír a děr. Zároveň slouží k mumifikaci zabitých vetřelců (vos, sršňů apod.). „Vzniká tak, že včely sbírají různé pryskyřice z pupenů květů, rostlin i stromů. Obohatí jej výměšky svých žláz a dále v úlu zpracují. Přesný mechanismus zpracování nebyl do dnešního dne zcela vyzkoumán a zůstává částečně tajemstvím,“ vysvětluje Marek Novotný ze společnosti Purus – Meda, která se produkcí propolisových doplňků zabývá. Nezaměnitelná je nádherná vůně propolisu. Získat jej lze přímo od včelařů v surové formě, nebo v lékárnách a prodejnách zdravotních doplňků, zejména ve formě tinktury.
Není propolis jako propolis
Složení propolisu se liší podle toho, jaké rostliny konkrétní včelstvo zpracovává. V jednotlivých zemích světa má proto velmi specifickou podobu. V českých podmínkách sbírají včely propolis především na topolech, olších, břízách a některých jehličnanech. Důležitý je tedy výběr lokalit, ale složení se mění i každým rokem. „To je na jednu stranu komplikace pro použití ve farmacii, protože nelze zcela přesně definovat, co to propolis je. Na druhou stranu tím nemůže vzniknout odolnost mikroorganismů na propolis, což je nyní aktuální téma třeba u antibiotik a bakterií,“ říká Marek Novotný. Některé oblasti mají propolis s vyšším obsahem flavonoidů, jinde zase organických kyselin. Důležité je proto věnovat pozornost výběru a kombinací lokalit, aby vznikl propolis s maximálním obsahem účinných látek. Propolis jich obsahuje stovky. Mezi nejčastější složky patří pryskyřičné látky, éterické oleje, vosky, třísloviny, vitamíny a provitamíny, minerály a stopové prvky, a především flavonoidy. Právě ty působí velmi pozitivně na lidskou imunitu. „Flavonoidy jsou látky rostlinného původu, které se nacházejí hlavně v zelenině a ovoci, s výrazným antioxidačním účinkem. Neutralizují volné radikály, které vznikají v těle normálně a v době stresu ve velkém množství, a způsobují degenerativní změny v organismu, kardiovaskulární choroby, aterosklerózu, zanášení cév a degenerativní onemocnění kloubů, degenerativní onemocnění mozku a náchylnost k nádorovým onemocněním,“ vysvětluje dětská lékařka Pavla Koželuhová.
Dezinfikuje úly i lidský organismus
Včelí úl je ideálním prostředím pro vývin bakterií: teplý, uzavřený malý prostor a v něm namačkány tisíce jedinců jeden na druhém. Proto včely potřebují účinné dezinfekční látky, a jednou z nich je právě propolis. „Propolis působí protibakteriálně, protivirově a hojně se využívá k léčebným účelům. Působí také proti stárnutí,“ říká MUDr. Pavla Koželuhová. Jeho antivirotické a antibakteriální účinky potvrdila řada vědeckých testů. „Propolis je vynikající pro přírodní dezinfekci a hojení aft a poranění v ústech, na dásních a v krku,“ popisuje Marek Novotný. „Tinkturu lze kloktat, v případě aft je vhodné přímo potírat postižené místo.“ Propolis také ulevuje od bolesti a urychluje hojení ran. Podporuje organismus v tom, aby se mnohem rychleji vypořádal s menšími oděrky, akné a popraskanou kůží. Po konzultaci s lékařem můžete použít propolis i na dezinfekci a rychlejší hojení také u větších ran.
Lékárna, nebo úl?
Ať už se rozhodnete obstarat si propolis přímo u včelaře, nebo v lékárně, zkontrolujte jeho čistotu a koncentraci. V prostém výluhu, což je propolis naložený do alkoholu, může zůstat včelí vosk. Často pak ani nelze zjistit, kolik procent propolisu výluh obsahuje. Výrobci tinktur s propolisovým výtažkem (extraktem) proto používají technologii, kdy se pryskyřice zbaví nečistot, např. hlíny, dřeva nebo částí mrtvých včel, a hlavně vosku, který by jinak zůstal rozpuštěný v tinktuře bez možnosti jej odfiltrovat. Pokud nakupujete u výrobců, zaměřte se na koncentraci, která by měla být v procentech uvedena na obale, a také na hodnoty flavonoidů. „Obsah sušiny by měl být uveden na obale a ideálně kontrolován i obsah flavonoidů. Mluvíme pak o tzv. standardizovaném propolisu. Jedině tak výrobce garantuje účinnost a stále stejné množství propolisu v tinkturách a dalších produktech,“ uzavírá Marek Novotný z Purus – Meda.
Foto: Shutterstock