Kuřecí vývar se doporučoval jíst nejen za našich babiček, ale i dnes. A to především v zimním období, kdy nás dokáže zbavit nachlazení, ale i teplot. Samozřejmostí je zvolit kosti z kvalitního kuřete. Tak výsledku zajistíte lahodnou a vynikající chuť. My vám k tomu prozradíme, jak přesně na kuřecí vývar, aby byl maximálně chutný.
Kuřecí vývar je skvělým pomocníkem při rýmě a nachlazení, ale také podporuje zdravé klouby, snižuje výskyt celulitidy a zvyšuje imunitní systém. Takže pokud se cítíte bez energie, jste nachlazení, neváhejte a vývar si uvařte.
Obsahuje minerální látky a jiné živiny
Obsah živin je poměrně vysoký. Najdeme zde minerální látky jako vápník, fosfor, hořčík, křemík a síru. Dále dle vědců bylo zjištěno, že kuřecí vývar obsahuje aminokyseliny, které snižují zánět v dýchacích cestách a celkově v celém dýchacím systému a zlepšuje trávení. dokáže podpořit léčbu astma a artritidy.
Ovšem, aby vaše zdraví z účinků polévky profitovalo, zapomeňte na nějaký bujón nebo vývar z pytlíku. Takové rádoby vývary stlačené v kostce obsahují velké množství soli a glutamát monosodný, který nám připomíná silnou masovou chuť, ale ve skutečnosti se jedná o neurotoxin. Naopak domácí vývar z kostí nabídne řadu prospěšných látek, kolagen, želatinu a stopové prvky.
Kuřecí vývar dle Zdeňka Pohlreicha
Připravte si kosti z jednoho kuřete, jeden a půl litru vody, dvě kuřecí stehna, dvě mrkve, jednu brokolici, jeden řapíkatý celer, tři stroužky česneku a cibuli i se slupkou. Dvě lžíce hladké mouky, bobkový list, čtyři kuličky nového koření, špetku muškátového oříšku. Na závěr si připravte nasekanou zelenou petržel.
Do studené vody dejte kuřecí kosti i stehna. Vařte a jakmile se objeví pěna, odeberte ji pryč. Přidejte veškeré koření, osolte a opepřete. Připravte mrkev, celer, cibuli a ostatní a dejte je vařit ke kostem. Stáhněte plamen a nechte mírně probublávat po dobu jedné a půl hodiny.
Po uvaření vývar sceďte a připravte si jíšku – možná vám to zní zvláštně a vývar s jíškou jste ještě nezkoušeli, ale věřte, že si vývar podle tohoto šéfkuchaře vychutnáte. Jíšku připravíte z mouky a trochy másla. Následně ji přidejte do preceděného vývaru a přiveďte k varu. Nyní je čas na brokolici – nakrájejte ji a nechte ji mírně spařit ve vývaru – stačí pár minut. Přidejte také maso a nakrájenou mrkev. Dozdobte petrželkou, popřípadě osolte a můžete podávat.
Foto: Shutterstock
Tak ono přidávat brokolici do vývaru je prasárna, jelikož svou výraznou chutí klasický vývar úplně zničí. Navíc úplně vidím jak ji do vývaru cpaly zmiňované babičky. Ale když to tak dělá Pan Mistr tak tomu klidně můžeme říkat i šlehačkový dort 🙂
Souhlas – oni by tu brokolici přidali i do buchet.
Nevěřím, že by Pohlreich tuto zelenou příšeru vrazil do vývaru.
To již není vývar, ale bílá polévka. Vývar se nezahušťuje. To pan slavný kuchař neví?
Presne tak
To víte, to jsou ty dnešní trendy – ale myslím si, že je pravděpodobné, že tady se panem slavným kuchařem jen ohánějí – ten zahuštěný vývar bude možná jen špatné pochopení ze strany autorky – tady nic zvláštního…