Nevíte, co připravit dětem na svačinu? Dochází vám inspirace a necítíte se na dlouhé přípravy? Můžete si vytvořit domácí dezert, který ocení celá rodina a bez problémů ho naservírujete i svým dospělým přátelům. Domácí výroba zajistí, že vybrané suroviny budou skutečně čerstvé a bez zbytečných konzervantů.
Pribináček našeho dětství
Neexistuje dítě ani dospělý v České republice, který by ho neznal. K jeho popularizaci přispěla i hraná pohádka Ať žijí duchové. Připomene nám ho nesmrtelný popěvek, který oslavuje pramen zdraví z Posázaví. Tento název, označující tvarohovo-smetanový dezert, u nás zkrátka zlidověl. Jeho mléčnou chuť si někteří z nás dopřávají i v dospělosti. Volit mohou mezi různými příchutěmi.
Neplaťte víc, než musíte
Chcete-li si tuto dobrotu koupit v obchodě, možná budete překvapeni vysokou cenou. Není ale nic jednoduššího, než si ho doma připravit v dostatečném množství za pár korun. Jak označení napovídá, stačí vám k tomu smetana, tvaroh a několik málo ingrediencí, kterými dodáte požadovanou chuť. Přidat můžete cukr, vanilku, nebo, v čokoládové verzi, kakao případně strouhanou čokoládu.
Jahodový pribináček
Příprava dezertu nikdy nebyla jednodušší a inspiraci není třeba hledat pouze v našich krajích. Vyzkoušejte s námi ověřený francouzský recept.
- 300 g čerstvých jahod (případně použijte jiné zralé a dostatečně sladké ovoce)
- 300 g smetany ke šlehání
- 100 g tučného měkkého tvarohu
- 2 sáčky vanilkového cukru (nebo nahraďte 6 lžícemi cukru krystal a špetkou sušené vanilky)
Omyjte a osušte ovoce. Rozmixujte ho. V případě, že nechcete, aby v jahodovém pyré zůstala semínka, propasírujte ho přes jemné sítko. Vyšlehejte šlehačku. Jakmile smícháte ve větší misce tvaroh a cukr s vanilkou, přidejte šlehačku. Vrstvěte do skleniček, střídejte smetanovo-tvarohovou směs a jahody. Zdobení zajistí čtvrtky jahod, případně několik lístků čerstvé máty.
Kolik lidí tolik příchutí
Díky snadné přípravě a dvěma základním ingrediencím si můžete připravit dezert, který bude odpovídat vašim představám. Neomezujte se pouze na jahody. Pokud fandíte spíš neovocnými dezertům, vyzkoušejte verzi stracciatella, které docílíte přimícháním najemno strouhané hořké čokolády. Přidáním drcených sušenek spekulatius, známé jako „spekulózky“, zase vytvoříte chutný karamelový dezert. Nemáte-li skoro žádný čas, je ideální mít po ruce vždy topping, kterým toto dílo vyšperkujete. Nikdo nebude věřit, že jste ho nekoupili v té nejlepší cukrárně.
Foto: Shutterstock, zdroj: Gourmand