Asi nikdo z nás by si nepřiznal, že by mohly hranolky představovat pro naše tělo něco jiného, než zdravotní hrozbu. Přitom si jejich zdravou, ale ne méně lahodnou, podobu můžete oblíbit i vy. Zvládnete to doma!
Smažit asi nebudeme, to opravdu ne
Nakrájíme brambory a šup s nimi do více než litru rozpáleného tuku… No, možná si to ještě rozmyslíme, viďte? Tento způsob přípravy křupavé pochoutky právě stojí za nechvalnou proslulostí hranolek u výživových expertů. Brambory si lze připravit i mnohem sofistikovanějším způsobem. Stále budou chutnat výborně, ale přinesou vám zcela jiné výživové hodnoty, než je mastnota a přepálený tuk.
Pořizujte vždy velké brambory
Obecně se má za to, že čím delší hranolky budou, tím je to větší zábava. S tím souhlasíme i my a dodáváme, že tento pokrm v obchodě vybírejte právě podle dostatečné velikosti. „Pepíky“ tedy raději nechejte pro jiné nakupující, kteří mají v plánu si chystat brambory na loupačku.
A jak na to, abyste si doma udělali pokrm s nutriční hodnotou?
Pečení v troubě je nenáročné na přípravu
Brambory omyjte a oloupejte a nakrájejte je na stejně hrubé pruhy. Následně už stačí si připravit plech vyložený pečicím papírem. Hranolky můžete pro lepší chuť pokapat olivovým olejem. To vše budete potřebovat k přípravě výborné dobroty.
Hranolky vložte do předehřáté trouby, ideální teplota je 200 stupňů Celsia. Péct se budou dozlatova, což potrvá slabou hodinku. Ihned po vytažení z trouby je můžete trochu posolit.
Ještě lepší obměna jsou hranolky ze zeleniny
Bramborové hranolky vám zachutnaly, že? A jejich podoba rozhodně neevokuje rychlé občerstvení a přepálené omastky. Když jste si s chutí dali brambory, můžete se pustit i do dalšího pokrmu. Tím budou hranolky zeleninové. Jakou zeleninu vybrat? Výborně vám poslouží petržel, mrkev, celer, cuketa, nebo třeba dýně. Milovníci červené řepy si tuto zeleninu nejprve chvíli povaří, poté již může putovat na plech.
Připravte si dobrotu, která nebude plná tuku.
Foto: Shutterstock, zdroj: Simple-veganista