Zelenina, která dokáže zabránit mozkové mrtvici. Dlouhodobá konzumace se v tomto případě opravdu vyplatí

Vědci ve svých studiích přišli s tvrzením, že některé druhy zeleniny dosti podstatně snižují riziko mozkové mrtvice, zejména u starších žen. Konkrétně se jedná o brokolici, ale také o květák, růžičkovou kapustu, kadeřávek, čínské zelí nebo méně známou vodnici.

Speciální vědecká studie

Speciální studie zkoumala celkem 954 žen ve věku 70 let a více, kterým byly ultrazvukem měřeny tloušťky tepen. Výsledky nové studie jasně prokázaly, že ženy, které jedly denně 3 a více porcí této zeleniny denně, měly mnohem zdravější tepny a cévy než ty, které ji jedly méně či vůbec. Jde o velmi dobré zjištění, protože srdeční onemocnění zahrnující infarkty a mrtvice jsou podle statistik v České republice dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí.

Výsledky studie

Karotidové neboli krční tepny u žen, které jedly zeleninu, jako je brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, čínské zelí, kadeřávek nebo vodnice, byly o 0,05 mm tenčí než u těch žen, které zeleninu nejedly. Už snížení tloušťky o 0,1 mm může snížit riziko mrtvice až o 1/5. Zjištění se týkalo i krkavice, tedy největší krční tepny, která může omezit průtok krve do mozku a zvýšit riziko mrtvice.

Další studie to potvrzují

Toto zjištění prokázaly a potvrdily i výsledky dvou nedávných amerických studií, kde lékaři sledovali 14 let více než 100 000 osob. Spotřeba ovoce a zeleniny v posledních letech roste v České republice. Zatím je to ale málo. Průměrně konzumujeme 1 až 2 porce denně. Na našem talíři by se mělo objevit více košťálové a listové zeleniny, jako brokolice, květák, špenát, salát, jablek i citrusů. Právě ty mají na výskyt srdečních a cévních onemocnění opravdu výrazný vliv.

Brokolice se ukázala být velmi přínosnou v prevenci srdečních či cévních onemocnění. / Foto: Shutterstock

Brokolice a další zelenina, která chrání srdce

Karotidové tepny se zvětšují tvorbou plaku z mastných usazenin. Pokud jsou příliš tlusté, dochází k jejich kornatění neboli ateroskleróze. Pak se zvyšuje riziko srdečních záchvatů a mrtvice. I když byla studie provedena jen na ženách, podobné přínosy jsou z největší pravděpodobností patrné i u mužů.

Brokolice proti mozkové mrtvici

Až o jednu třetinu můžete snížit pravděpodobnost mozkové mrtvice nebo srdečního infarktu, pokud sníte denně 5 a více porcí ovoce a zeleniny. U ovoce si dejte pozor na množství cukru. Pozitivní působení vitaminů a dietní vlákniny, flavonoidů a rostlinných sterolů má ochranný charakter. Přidejte i fazole, oves, ořechy, celozrnné pečivo a bobulovité plody, které obsahují také hodně vlákniny.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments