Nikdy nedávejte do lednice tuto zeleninu. Je to obrovská chyba

Když se vrátíte z nákupu, taky ovoce a zeleninu automaticky ukládáte do lednice? Některým druhům lednice nevadí, ale jiným vůbec neprospívá. Kterou zeleninu raději skladovat někde jinde a proč?

Rajčata

Rajčatům se nejlépe daří na kuchyňské lince nebo na parapetě, ideálně na slunci, kde pěkně dozrají. Jakmile rajče vložíte do lednice, změní se struktura jeho dužiny, rajče začíná být moučné a chutná méně přirozeně.

Česnek a cibule

Cibuli a česneku ze všeho nejvíce prospívá chladné, suché a tmavé místo. V našich podmínkách je ideální špajz, případně kuchyňská skříňka. Nikdy je nebalte do igelitových sáčků, cibule i česnek chtějí dýchat. Můžete je skladovat v košíku nebo v boxech určených pro skladování zeleniny. Výjimkou je jarní cibulka, tu do lednice dát můžete.

Brambory a batáty

Také brambory a batáty potřebují chladné, suché, tmavé místo. Kdybyste je vystavili slunci a vlhkosti, došlo by k naklíčení brambor, což není žádoucí, protože klíčky obsahují potenciálně škodlivé sloučeniny.

Foto: Shutterstock

Kukuřice

Pokud plánujete kukuřici sníst až za několik dní, bude jí skutečně lépe v lednici. Ale pokud ji spotřebujete do dvou dnů, ledničce se raději vyhněte.

Dýně

Určité druhy dýní mají nejraději suché, tmavé prostředí pokojové teploty. Jedná se o dýně se silnou slupkou – dýně hokkaido, harlekýnová, žaludová, máslová. Naopak letní tykve s tenkou slupkou jako jsou například cukety do ledničky uložte určitě.

Jak je to s ovocem?

Peckovice (broskve, meruňky, švestky, třešně) ideálně kupujte čerstvé s úmyslem je co nejdříve sníst. Do lednice je samozřejmě v letních měsících dát můžete, ale bude to mít negativní vliv na dužinu, její strukturu a v konečném důsledku i na chuť.

Foto: Shutterstock, zdroj: Bonappetit

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments