Zelenina, kterou nesmíte jíst syrovou. Když to uděláte, budete mít velké problémy

Ačkoliv můžete často slyšet, že vařením přichází zelenina o důležité živiny, a proto by se měla konzumovat syrová, neplatí to zdaleka o všech druzích. V některých případech si totiž můžete syrovou zeleninou skutečně velmi ublížit.

Brambory

Brambory jsou jednou z nejuniverzálnějších potravin. Můžete je usmažit, upéct nebo z nich udělat bramborovou kaši. Nikdy byste je ale neměli jíst syrové. Mohou totiž obsahovat toxické sloučeniny, zejména potom solanin, který velmi agresivně působí na trávicí systém.

Fazole

Většina typů fazolí není určena k jedení v syrovém stavu. Obsahují totiž vysoké hodnoty lektinů, které jsou pro lidský organismus jedovaté. Proto je nutné fazole vařit alespoň půl hodiny. Následně je třeba je vody zcela zbavit, abyste si mohli být jistí, že odešly veškeré lektiny.

Lilek

Stejně jako brambory, také lilek obsahune solanin, který může napáchat v těle nemalé obtíže. Proto není možné jíst lilek v syrovém stavu a je třeba ho vždy uvařit. Studie Food Chemistry navíc ukázala, že lilek rozvine své antioxidační schopnosti v kombinaci s olivovým olejem.

Foto: Shutterstock

Klíčky

Konzumace syrových výhonků a klíčků, jako například mungo nebo vojtěšky, může být velmi nebezpečná, protože už do sazenic se mohou dostat patogenní bakterie, a to ještě předtím, než vyrostou. Velké nebezpečí hrozí především těhotným ženám a lidem s oslabeným imunitním systémem.

Brokolice

Pokud jde o brokolici, v jejím případě nejde ani tak o to, že by její konzumace v syrovém stavu škodila, byť může být poměrně těžká na žaludek. Důležitější však je, že v jejím případě se z hlediska nutričních hodnot vaření vyplatí. Po uvaření totiž rostou její protirakovinové účinky.

Foto: Shutterstock, zdroj: Eatthis

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří
Jiří
2 let

Už jsem se bál při čtení,že budou na řadě jablíčka,papričky,rajské…ale ok,brambory rád jen řádně vařené.

Iris
Iris
2 let

Ještě jsem neviděla nikoho, koho by napadlo jíst syrové brambory, lilek nebo neuvařené fazole – i když – dneska je asi možné všechno – existují mamlasi, kteří chyběli ve škole (nejen na lilkovité) a jsou přesvědčeni, že jakákoli syrová strava je maximálně zdravá.

Vlasta
Vlasta
2 let

Tak to slyším prvně, že se nemají jíst syrové klíčky.