Zdražování ani zdaleka nekončí. Naopak je velmi pravděpodobné, že rekordy na cenách nejrůznějšího zboží teprve uvidíme. A že to, co se odehrálo doposud, byl teprve lehký rozjezd. Po dramatickém nárůstu cen energií se pozornost pomalu, ale jistě přesouvá k potravinám. Těch je dokonce částečně nedostatek, a tak se začíná razantně zdražovat.
Vsadili jsme na dovoz a utlumení chovů
Citelný nárůst cen se očekává zejména u masa, mimo jiné u kuřecího, které je v České republice velmi oblíbené a tvoří nedílnou součást našich jídelníčků. Jak však v komentáři pro MF DNES upozorňuje zemědělec a čestný prezident Agrární komory Jan Veleba, za kuřecí maso se brzy zřejmě nedoplatíme.
Důvodem je skutečnost, že Česko v posledních letech významně vsadilo na import tohoto masa z ciziny. Bylo to totiž levnější. Teď se ale ukazuje, jak moc krátkozraké rozhodnutí to bylo. Když komodita celosvětově zdražuje a je jí nedostatek, jednotlivé státy začínají vývoz omezovat, aby bylo zboží v dostatečném množství a za rozumné ceny k dispozici pro jeho občany. Případně se prodává jen tam, kde za něj zaplatí skutečně hodně.
Přesně to se teď děje třeba s polským kuřecím masem. Na evropském trhu razantně roste jeho cena a tradiční vývozci omezují export. Přitom Česká republika měla dlouhou tradici chovu kuřat. V roce 2005 zde bylo 15,4 milionu kusů nosnic. V roce 2020 už jich je jen 2020. Citelně poklesla produkce kuřecího masa. Jednoduše se vsadilo na to, že dovoz bude levnější a méně pracný. Spotřeba kuřecího přitom roce. V roce 1990 ho průměrný Čech spořádal 12,5 kilogramu za rok, dnes už je to 29 kilo na osobu.
Ceny jako za luxusní maso
Teď na tento vývoj razantně doplácíme. Zatímco ještě před pár měsíci jsme za kilogram prsních řízků platili 100 korun, dnes už je to klidně 160 korun. Podle Veleby se přitom na této už tak vysoké hodnotě cena v žádném případě nezastaví. Již brzy uvidíme ceny přesahující 200 korun za kilo kuřecích prsou. Cena za kilo kuřete v celku potom překročí hranici sto korun.
“Bohužel, kuřecí maso už nedělám tolik jako dříve. Čekám vždy, až se objeví v akci a místo prsních řízků kupuji kuře vcelku. I tak je to drahé. Pokud se zdraží ještě více, budeme si ho moci dovolit jen ve svátek,” uvedla pro server AAzdraví paní Kateřina, kterou jsme zastihli u masového pultu v jedné z pražských poboček Kauflandu.
Paní Kateřina je přitom tím, co bychom mohli nazývat českou střední třídou. Už i ta se ale musí omezovat i v tak základních potřebách, jako je kuřecí maso. Pokud se o chudobě mluvilo ještě před časem jako o něčem hypotetickém, v příštích měsících to bude pro velkou část lidí realitou.
Foto: Shutterstock
No tak ať si to kuřecí maso milý pan zemědělec strčí tam, odkud vycházejí všem živočichům zbytky. Chcete vypadat jako kuře? Papejte kuřata.
Tak to prostě nakupujte, za tu cenu ať se s tím vyfotí. Stejně se to nedá jíst.
Je to plné hormonů, občas to kupuji, ale pokud bude hodně drahé, tak ho budu kupovat ještě méně.
Já už maso roky nejím a jsem za to ráda.
Nekupuji,kuřecí maso už není poživatelné !Drive kure vonelo,když se peklo a dnes,hnus!Kuřata krmí srackama jen aby vydělali!A tohle podporovat nebudu!
Vykrmím si je doma zadarmo,
Krmivo kradete, nebo vám ho někdo daruje? Povídejte, přehánějte – ráda se přidám…
Reálný kapitalismus,trh vše vyřeší…že demokrati.
Kuřecí plné hormonů by a nevím čeho ještě. Maso smrdí, protože kuřata jsou krmena granulemi. Je oblíbené proto, že vše je hotové do 30 minut, takže vařeno je hned.🤭
…nikdy nekupuji kuřecí v supermarketu, ale u řezníka, dnes už bcena přes 200 kg, také dnes v Kauflandu údajně řízky z českého kuřete (budu tomu věřit), kg 199.-
Mléčné výrobky, pečivo, uzenina od minulého týdne opět mocně podražily, už to začíná být docela masakr…
Kuřecí maso v marketech je svinstvo. Kuřecí maso obecně není nic moc.
Nechápu, proč ho kdejaký “výživový” poradce doporučuje. Asi je to módní, žrát tento hnus. Pokud nemáte brojlera z farmy, který vyrostl ve výběhu za normální počet dnů, tak vězte, že žerete neskutečnou sračku – ale dietní, jak praví výživový póvl 😛