V pozdějších letech života se ženská těla začínají zakulacovat a přibírat na váze. Pro mnoho žen, které byly třeba v prvních desítkách let života zvyklé na štíhlou linii, to může být šok. Začnou se tedy rychle snažit, aby zhubly – a ono to zkrátka nejde.
Hubnutí po padesátce
Tělo prochází především během menopauzy celou sérií náročných změn – většina z nich není moc příjemná a často k nim patří i přibírání na váze. Jakmile však začnete cvičit nebo řešit jídelníček, zjistíte, že kila nejdou dolů tak rychle jako dřív.
Například při sportovních aktivitách už tělo nevydrží takovou zátěž jako dřív. V období menopauzy nás zase mohou honit různé chutě a navíc samotná změna jídelníčku v tomto věku často nestačí, neboť došlo ke zpomalení metabolismu.
Je to docela věda, takže se rozhodně nemusíte stydět poradit se s odborníkem. Výživový poradce vám rád sestaví jídelníček na míru, osobní trenér zase poradí s vhodnými pohybovými aktivitami.
Snídaně při hubnoucí kúře
Při tvorbě každého nového jídelníčku je třeba myslet na to, že snídaně je opravdu zásadním jídlem. Měla by dodat dostatek energie na celý den, zasytit na co nejdelší dobu a doplnit do těla veškeré živiny, které potřebuje.
Pokud jste dosud nezařazovaly do svých jídelníčků luštěniny, je na to po padesátce ten nejlepší čas. Začátek dne s jáhlovou nebo pohankovou kaší je to nejlepší, co můžete pro své tělo udělat.
Pohanková kaše
Kaše jsou hotové za pár minut a díky tomu, že si je můžeme doslazovat ovocem, medem nebo třeba javorovým sirupem, jsou velmi chutné. Pohanka a další luštěniny nebo třeba chia semínka umožní vašemu tělu, aby se lépe vyrovnávalo s příznaky menopauzy a nehromadilo tolik tukové zásoby.
Na 100 g pohanky budete potřebovat dva hrnky mléka. Mléko dáme vařit, přidáme přes noc namočenou pohanku, špetku soli a skořici. Můžeme též dosladit – například zmíněným javorovým sirupem.
Během pár minut kaše zhoustne a můžeme ji okamžitě podávat. Ideální je s oblíbeným ovocem, která vás krásně nakopne.
Máte rádi sladké snídaně?
Nemusíte se hned vzdávat bábovek, koláčků a sušenek. Stačí je jen dělat odlehčeněji a dobře volit suroviny. Skvělé jsou třeba banánové sušenky, buchty pečené například z kefíru a proteinu nebo sladké dezerty z jogurtového těsta. Vždycky byste však měly myslet na to, aby kromě sacharidů, které vás na dlouho nezasytí, byl ve snídani i dostatek bílkovin.
Foto: Shutterstock