Zinek je minerál ovlivňující více než 300 biochemických reakcí v těle. Tělo si ho neumí samo syntetizovat, proto ho musíme přijímat z potravy a doplňků stravy. Absorpce zinku postupně s věkem klesá.
Co zinek ovlivňuje v těle
- podporuje enzymatické reakce
- podporuje imunitní funkce
- pro syntézu nukleových kyselin, buněčné dělení, růst, regenerace i hojení
- ovlivňuje trávení vstřebání živin
- podporuje hojení ran
- podporuje regeneraci pokožky a zvyšuje její elasticitu
- ovlivňuje růst správný vývoj v období dospívání
- má protizánětlivé a antioxidační účinky
- má detoxikační účinky, snižuje toxicitu olova a kadmia
- podporuje využití glukózy a tvorbu inzulínu, stabilizuje hladinu cukru v krvi
- ovlivňuje plodnost a reprodukci
- je důležitý pro správné vnímání chutě a vůně
- snižuje riziko onemocnění, jako je chronický zápal plic nebo infekce
- podporuje léčbu akné, ekzémů a jiných kožních onemocnění
- pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, ovlivňuje produkci inzulinu
Kdo je nejvíce ohrožený
Lidé s gastrointestinálním onemocněním, jako je Crohnova choroba, chronickým onemocněním ledvin a jater, jako je cirhóza, vegetariáni a vegani, těhotné a kojící ženy, osoby s poruchou příjmu potravy a nadměrnou konzumací alkoholu.
Příznaky nedostatku zinku
- průjem
- snížená imunita
- vypadávání a řídnutí vlasů
- nechutenství
- suchá pokožka
- poruchy zraku
- snížené libido, potence a plodnost
- bolesti
- nepravidelná menstruace
- úzkosti a deprese
- anémie
- akné
- zhoršené hojení ran
- nadměrná únava
- poruchy nálad
- hubnutí
Dávkování zinku
Doporučená denní dávka je 8 až 15 mg v závislosti na pohlaví a věku. U lidí se stresovým zaměstnáním, při intenzivní fyzické námaze a cvičení zvyšte dávku na 15 až 30 mg. Při nemoci nebo při oslabení imunity krátkodobě zvyšte dávku na 50 mg. Spotřeba zinku se zvyšuje i v období dospívání, těhotenství a kojení.
Nejlépe využitelná forma zinku
Míra vstřebávání zinku se odvíjí od kondice trávicího traktu a formy zinku. Doporučujeme bisglycinát zinečnatý – zinc bisglycinate. Vysoce vstřebatelná forma zinku nezpůsobuje nevolnost jako jiné formy.
Zinek ve stravě
Pokud denně nejíte ústřice, příjem z potravy nestačí. Je v potravinách živočišného původu, jako je maso, především hovězí, vepřové, krůtí i kuřecí. Najdeme ho také v rybách, luštěninách, hlavně hrachu, mléčných výrobcích, vejcích, hnědé rýži, zelenině, jako kapusta a chřest, v oříšcích, zejména kešu a dýňových semínkách.
Nadbytek zinku
Nadměrné užívání zinku nad 40 mg denně může způsobovat průjmy a nedostatek mědi a železa, protože jeho nadbytek vede k omezení vstřebávání zbylých látek.
Foto: Adobe Stock