Zkažený vývar zachráníte přidáním jedné věci, poradil šéfkuchař. Takhle ho v restauraci mohou točit pěkně dlouho

Mezi jednu z nejoblíbenějších polévek patří vývar. Kuřecí nebo hovězí vývar nejen skvěle chutná, ale také připraví organismus na teplotní výkyvy. V zimě polévka krásně prohřeje. Velmi často se doporučuje konzumovat vývar při nachlazení a rýmě.

Jak připravit vývar

Základem vývaru je maso a kosti. Při přípravě použijte hovězí žebra a morkovou kost. Přidat můžete hovězí kosti na vývar (harfy) nebo hovězí jazyk. V první fázi vaření budete potřebovat i květovou špičku a koření. Maso a květovou špičku vložte do hrnce tak, aby bylo vše ponořené ve vodě. Přidejte sůl, kuličky pepře, nového koření, pepř a bobkový list. Hrnec přikryjte pokličkou, umístěte na plotnu a přiveďte k varu.

Nyní přichází velmi důležitá část vaření. Jakmile se na povrchu vývaru tvoří pěna, musíte ji odstranit. Pokud byste pěnu nesbírali, dojde k zakalení vývaru. Pro sběr pěny můžete využít naběračku nebo lžíci. Pěna se na povrchu tvoří během prvních 15 až 20 minut.

Po odebrání pěny přidejte do hrnce nakrájenou zeleninu. Mrkev, petržel, cibuli, stroužky česneku, snítky petržele bez lístků. Můžete přidat i libeček a pórek. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte zhruba 2 hodiny lehce pod bodem varu. Poté dochuťte solí.

Po uvaření vyjměte kosti s masem. Na prkénku oberte maso z kostí, pokrájejte ho na drobnější kousky a vraťte zpět do hrnce.

Foto: Shutterstock

První pomoc při zakalení vývaru

Pakliže dojde ke zkažení vývaru tím, že není krásně čirý a nezkalený, můžete vyzkoušet záchranu pomocí vajíčka. Z vývaru si vyndejte všechny ingredience a pouze samotnou tekutinu přeceďte přes jemné sítko. Na 2 litry vývaru budete potřebovat 1 vejce. Oddělte bílek od žloutku a pouze bílek rozšlehejte v hrnečku. Vlijte ho do lehce vychladlého vývaru odstaveného z plotny. Vařte zhruba 5 minut za stálého míchání. Kal se srazí a poté již opět přeceďte vývar přes jemné sítko a získáte krásně čirý vývar.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments