Vaříte doma špagety? Předpokládáme, že ano, protože je to jedno z nejběžnějších jídel a aspoň jednou za život ho vařil snad každý. Ale jak doma odměřujete množství špaget, které dáte vařit? Umíte to trefit od oka, nebo vždycky uvaříte zbytečně velkou hromadu těstovin?
Odměřit špagety není jednoduché
I zkušený kuchař s tím může mít problém. Je to tak hlavně proto, že těstoviny při vaření výrazně nabydou na objemu – říká se, že dokonce až třikrát. Když je tedy dáváte do hrnce, možná se vám zdá, že je to jen malá hrstička, ale musíte myslet na to, že se výrazně zvětší.
Vzhledem k tomu, že jsou těstoviny poměrně hutným jídlem a vždycky se podávají s nějakou omáčkou a sýrem, což vás dozajista zasytí, stačí dát vařit menší množství těstovin – 100 g by mělo bohatě stačit na jednu porci.
Dejte špagety do PET lahve
Vytáhněte špagety ze sáčku a odměřte je pomocí PET lahve. Vložte je do hrdla lahve a dejte jich tolik, aby úzké hrdlo zcela vyplňovaly. Tak odměříte jednu porci. Pak už jen stačí dát špagety do hrnce a případně si odměřit další porce.
Podobně to můžete vyzkoušet i na vlastní ruce – spojte palec s ukazováčkem a ukazovák posuňte zhruba k palcovému kloubu. Tím si vytvoříte prostor, ve kterém můžete naměřit množství špaget vhodných na jednu porci.
Tohle je velmi jednoduchý a laciný trik. Lze jej nahradit speciálními odměrkami na těstoviny, které jsou k sehnání v obchodech s kuchařským náčiním.
Jak správně vařit špagety
Špagety před vařením nelámejte, nebyly by pak všechny vařené stejně. Do vody připravené na vaření těstovin nepřidávejte olej, zato ji důkladně osolte – správně by měla mít slanost jako mořská voda.
Aby se k sobě špagety nelepily, je nutné je vařit v dostatku vody – uvádí se, že je potřeba až litr vody na 100 g těstovin, takže se rozhodně nebojte vařit je ve velkém hrnci.
Foto: Shutterstock
🙄