Zkušení lidé zásadně sypou do dřezu mouku. Až zjistíte proč, pochopíte, jak skvělé to je

Mouka je jednou za základních surovin pro přípravu pečiva nebo zahušťování omáček a v kuchyni má své nezastupitelné místo. Kromě toho se dá využít ale ještě jiným způsobem. Společně s jednou sodou se jedná o skvělého pomocníka při úklidu kuchyně.

Jak vyčistit kuchyňský dřez

Dřez byste měli neustále udržovat v čistotě. V opačném případě je plný bakterií a špíny. Na to, aby se krásně leskl, nebudete potřebovat žádné speciální čističe, ale vystačíte si s tím, co máte doma. Zkuste si vytvořit vlastní směs na čištění dřezu.

Mouka s jedlou sodou

Připravte si mouku a jedlou sodu a smíchejte je v poměru 1:1. Touto směsí pak dřez důkladně vyčistěte. Pozor, mouku do dřezu hlavně nesplachujte, ale seberte ji do papírové utěrky. V opačném případě se může stát, že vám zanese odpad. Vhodnější je vyhodit ji do koše. Pak dřez opláchněte a otřete dosucha, bude se lesknout jako nový.

Nablýskejte dřez citrónem  

Další pomocník, který vám pomůže perfektně dřez nablýskat, je citrón. Na houbičku nakapejte šťávu z čerstvě vymačkaného citrónu a dřez vyčistěte. Nakonec ho pláchněte a doleštěte.

Foto: Shutterstock

Mouku využijete i v jiných případech

Kromě pečení, vaření a čištění dřezu má mouka ještě řadu dalších využití. Pomůže vám například s čištěním zašlých hrnců, které jemně obrousí, ale zároveň nepoškrábe. Užitečná je i v případě, že se potřebujete zbavit nežádoucího hmyzu v domácnosti – mravenců. Nasypte ji na místa, kde mají cestičky, a už byste je doma potkat neměli. Nebo s dětmi vytvořte speciální modelovací hmotu, kdy smícháte 4 hrnky mouky, čtvrt hrnku soli, hrnek vody, lžíci oleje a potravinářské barvivo. Nespotřebovanou modelínu pak můžete uchovávat v lednici, kde v uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží i několik týdnů.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments