Pokud jste si pořídili substrát a chcete zasadit rostlinky, je třeba substrát po otevření prohlédnou, zda je zcela v pořádku. Může se stát, že substrát bude obsahovat mimo vámi potřebné zeminy i nechtěné zárodky hub, plísně nebo smutnice (černé mušky, které následně ze zeminy vylétají a pohybují se všude).
Pokud si nejste jistí, že substrát obsahuje jen to, co jste zamýšleli pořídit, můžete jej dezinfikovat.
Chemická dezinfekce
Chemická dezinfekce se provádí buď totální (úplná) anebo selektivní (výběrová). Při úplné dojde k usmrcení všeho živého v zemině – hub, bakterií, živočišných škůdců i plevele. Přistoupíte-li k chemické dezinfekci, musíte počítat s tím, že po jejím provedení nelze v půdě nějakou dobou nic pěstovat. Půda obsahuje toxické látky, které nejsou vhodné pro pěstování rostlin. Při výběrové dezinfekci používáte prostředky přesně určené na určité škůdce. Důležité je tedy nejprve správně identifikovat škůdce, aby bylo možné aplikovat cílenou dezinfekci. Vždy je nutné řídit se návodem.
Tepelná dezinfekce
Tepelnou dezinfekci můžete provádět i doma v troubě. Jedná se o propařování substrátu při teplotě 90 – 100 °C. Teplota by neměla přesáhnout 100 °C, neboť poté dochází k poškozování fyzikálních a chemických vlastností zeminy. Po propaření je dobré nechat substrát odpočinout a až poté do něj zasadit rostlinky. Půda ihned po propaření obsahuje vysoké množství dusíku, což může být pro některé rostliny nepřijatelné. Pakliže budete provádět dezinfekci substrátu doma, musíte počítat s tím, že vydezinfikujete jen menší množství.
Trouba
K dezinfekci v troubě budete potřebovat pouze starý plech. Na ten nasypte substrát a zapněte troubu na 90 – 100 °C. Substrát nechte v troubě alespoň 45 minut. Poté plech vyjměte a substrát nechte zcela vychladnout. Při pečení je dobré mít otevřené okno s ohledem na odér linoucí se z trouby.
Tlakový hrnec
Nejprve nalijte na dno hrnce do výšky cca 10 cm vodu a vložte napařovací síto. Má-li velké dírky, umístěte na něj ještě netkanou textilii nebo tenké plátýnko. Poté nasypte substrát, ale nechte mezeru pod okrajem hrnce, kde bude pára. Až dosáhne teplota 90 – 100 °C nechte hodinu vařit. Pakliže máte pocit, že jedno vaření není dostatečné, můžete proces opakovat druhý den znovu.
Foto: Shutterstock