Pračka na oblečení je tu s námi již desítky let, což je jistě dobré, protože se jedná o skvělého pomocníka, který nám ušetří mnoho času, ale také peněz za vodu. Díky ní si můžeme užívat svěže voňavé oblečení a další textilie téměř bez námahy. A kdo by nechtěl nosit oblečení, které tak nádherně voní? V takovém případě je dobré čas od času věnovat pračce čas, aby prala roky bez poničení. Jak toho ale docílit?
Vodní kámen – nepřítel číslo jedna
Vodní kámen je nepřítelem domácnosti. Ať už se nachází v rychlovarné konvici, v myčce či pračce, měli bychom proti němu preventivně bojovat. U pračky bychom měli hlídat především topné těleso, jehož úkolem je zajistit dostatečnou a požadovanou teplotu vody pro dokonalé praní prádla.
Pokud však topnému tělesu nevěnujete delší čas pozornost, může se stát, že se zničí, a tím pádem přestane ohřívat. Z toho důvodu doporučujeme, abyste jednou za měsíc či za dva, věnovali pračce pozornost a vyčistili ji.
Bohatě stačí, když do zásobníku na prací prášek nasypete jeden pytlík kyseliny citronové a zalijete ji octem. Poté spusťte pračku na 60 °C – nejlépe však na 90 °C. Lze však také proti vodnímu kameni bojovat preventivně, a to tak, že při každém praní nalijete jedno deci octa k pracímu prášku.
Věnujte pozornost filtru pračky
Filtr pračky si taktéž zaslouží vaši pravidelnou pozornost. Pravidelně, klidně každý měsíc, věnujte pozornost filtru, ale i tělesu. Péče však není ani u jednoho z nich náročná. Pro ty, kteří ještě nečistili filtr pračky, pomalu otevřete kryt filtru, který se obvykle nachází ve spodní části na pravé straně a otevřete jej. dejte pod otvor hadr a vytáhněte filtr. Ten stačí pouze umýt a máte hotovo. Možná vás překvapí kolik mincí, sponek či jiných věcí zde najdete.
Na co byste také měli myslet, tak je těsnění bubnu pračky a dále pak dávkovač. I ty pravidelně umývejte. Stačí, když do kýblu napustíte teplou vodu a nalijete ocet. Tekutinou a jemným hadříkem pak umyjte těsnění bubnu pračky. V případě, že máte v zásobníku zatvrdlý prací prášek nebo vodní kámen, připravte si do lavoru teplou vodu a ocet v poměru 3:1 a zásobník do něj namočte.
Foto: Shutterstock