Zmačkejte alobal a hoďte ho do pračky. Náhle se stane velmi zvláštní věc

Patříte k těm, kdo bez alobalu doma nedají ani ránu, nebo ho vůbec nemáte doma a vlastně ani nevíte, na co ho použít? Máme pro vás pár tipů, v jakých situacích se ho naučit používat.

Balení svačin

Mnoho lidí si alobal spojuje pouze s balením svačiny na cesty. Přitom právě toto využití není nejvhodnější, neboť částice hliníků se mohou dostat do potravin, především například do krájeného ovoce či zeleniny. Nemusíte se vyloženě bát, ale pro balení svačinek je vhodnější použít jinou variantu – například balení do krabiček nebo papírových sáčků.

Některá jídla se v alobalu tepelně upravují – typické je to pro brambory nebo třeba ryby či sýry připravované v alobalu. Alobal se taví až ve velmi vysokých teplotách, takže rozhodně nemusíte mít strach, že by se v troubě jeho vlastnosti nějak změnily. Pokud máte přesto z alobalu obavy a raději byste ho nahradili, můžete u většiny těchto receptů použít pečicí papír, ze kterého uděláte pergamen, v němž se například ryba krásně upeče.

Proč je dobré přidat alobal do pračky?

Alobal na sebe v bubnu pračky naváže mnoho nečistot a hlavně žmolky z oblečení. Jednoduchou kuličkou z alobalu si tak můžete ušetřit práci s odžmolkováváním a kartáčováním oblečení, navíc se vám prádlo bude i lépe žehlit. Někdy se doporučuje z podobných důvodů přidávat alobal také do sušičky.

Provizorní brousek

Jestliže máte doma tupý nůž či nůžky a po ruce není ani brousek, ani mistr nožíř, můžete si je zkusit nabrousit pomocí alobalu. Vytvořte si tedy z alobalu kuličku a párkrát přes ni přejeďte ostřím nože (pozor, ať se neříznete, buďte opatrní!). Stejně tak můžete rozevřít nůžky a přejet jejich ostřím po alobalové kouli nebo s nimi alobal rozstříhat na menší kousky – hned budou ostřejší.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments