Máslo je v přípravě jídla velmi častou surovinou. Například do pečení je ale potřeba, aby bylo dostatečně změklé. Jak to udělat, když ho zapomenete včas vyndat z lednice, nebo když potřebujete narychlo upéct?
Jak dosáhnout správné konzistence másla?
Herečka Jennifer Garner, známá například z filmu „Přes noc třicítkou“, ukázala svým fanouškům způsob, jakým to dělá ona. Ráno se rozhodla, že pro své děti připraví jejich oblíbený čokoládový chléb. Do něj se ale přidává změklé máslo, a ona měla v lednici pouze tuhé. Trik je zcela jednoduchý. Jednoduše stačí máslo nastrouhat na struhadle. Díky tomu získá přesně takovou konzistenci, jaká je na pečení potřeba. Samozřejmě jsou i další způsoby, jak zajistit dokonalou konzistenci. Jaké to jsou?
Udělejte z másla kostičky
Další možností, jak zajistit měkké máslo, je nakrájet ho nahřátým nožem. Ostrý nuž namočte v horké vodě, a udělejte s ním dvoucentimetrový řez. Když před každým říznutím použijete horkou vodu, a nařežete máslo tímto způsobem na kostičky, velmi rychle změknou.
Zkuste nahřátou mísu
Připravte si kovovou nebo keramickou mísu a nalijte do ní horkou vodu. Jakmile bude nahřátá, vodu vylijte. Máslo dejte bez obalu na talíř a přiklopte nahřátou mísou. Mělo by povolit během 10 minut.
Vyzkoušejte zahraniční máslo
Existuje typ másla, u kterých toto řešit vůbec nemusíte. Jedná se o másla zahraničních výrobců, která mají vysokou kvalitu a k jejich výrobě se nepoužívají vylepšující látky. Jde převážně o másla z Belgie a Polska. U nás se tato technologie nepoužívá, klasické máslo najdete prakticky vždy tuhé.
Pozor na příliš měkké máslo
Oblíbené ohřívání másla v mikrovlnce nebývá příliš šťastný způsob. Snadno se stane, že se máslo rozteče víc, než je potřeba, a pečení to může výrazně zkomplikovat. Měli byste si dát pozor zvlášť při pečení vánočního cukroví, těsto se nemusí povést podle očekávání. Vhodnější je upřednostnit jiné metody.
Foto: Shutterstock
Bože můj,to je ale objev století 😂