Česká kuchyně je proslulá hustou omáčkou, jakou si pamatujeme ze školních jídelen, přezdívanou UHO, neboli univerzální hnědá omáčka. Podobně univerzální pokrm byste našli ve slovenské kuchyni. Má mnoho podob. Může být plný luštěnin nebo mixované zeleniny. Podává se k masu i vejcím a vykouzlíte ho za pár drobných.
Slovenský prívarok
Prívarok můžeme chápat jako druhou přílohu. Může se podávat k bramborům i knedlíku a jídla jsou hustější než běžná omáčka. Na zahuštění se používá jíška, cibulová jíška, mixované luštěniny nebo mixovaná zelenina. Některé typy prívarku se dají konzumovat i s pečivem. Oblíbené prívarky se připravují z fazolí, fazolových lusků, kapusty, čočky ale i cukety, kedlubny, zelí nebo brambor. Společným jmenovatelem je jídlo, které zasytí za pár mincí.
Špenátový prívarok
Základem špenátového prívarku je čerstvý špenát. Recept se z běžného mraženého protlaku opravdu nepodaří. Asi 300 g čerstvého špenátu důkladně rozmixujte v hrnku mléka. Je zapotřebí výkonný tyčový mixér. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a asi 1 až dva stroužky česneku. Po mírném orestování dejte do směsi asi 2 až 3 lžíce hladké mouky a nechejte směs zhnědnout. Jakmile začne mouka hnědnout, pomalu vmíchejte špenátovou směs. Vše dochuťte solí, pepřem a trochou smetany ke šlehání.
Špenátový prívarok podávejte podobně jako klasický špenát, s bramborem a vejcem nebo jej vyzkoušejte s těstovinami, strouhaným parmazánem a kousky uzeného masa.
Fazolový prívarok
Na fazolový prívarok je zapotřebí předem namočit luštěniny. Můžete použít bílé nebo tmavé fazole. S bobkovým listem a solí je druhý den uvařte do změknutí. Pro lepší chuť můžete použít při vaření vývar, případně bujón. Po uvaření připravte na druhé pánvi bešamelovou omáčku z másla a mouky. Jakmile začne mouka hnědnout, pomalu přilévejte mléko a připravte hustý základ. Do omáčky vmíchejte uvařené fazole bez nálevu. Vypněte a vmíchejte kyselou smetanu. Dochutit můžete solí a pepřem.
Foto: Shutterstock