Dokonalé řízky, to je sen každé kuchařky. Je to klasika skoro každé české kuchyně, kterou si pamatujeme již od dětství. Nedáte dopustit na tzv. trojobal? Mouka, vajíčko a strouhanka jsou jistotou, kterou snad každý z nás ochutnal. Zkuste to s námi i trochu jinak a tu svou domácí klasiku si trochu okořeňte.
Základem je strouhanka
Naprostým základem dobře obaleného řízku je vždy strouhanka. Pokud se rozhodnete koupit již hotovou, prohlédněte si složení. Nepříjemným překvapením může být přílišné množství cukru nebo nechtěné soli. Strouhanku si můžete připravit i sami z dobře nasušeného pečiva. Zvolíte podle vlastní chuti a potřeby pečivo celozrnné, bezlepkové nebo třeba s lněným semínkem.
Nebojte se různých chutí
Jak docílit různých chutí? Stačí použít oblíbené koření. Úžasnou chuť dodá vašim řízkům tymián, oregano nebo paprika. S paprikou buďte ale opatrní, často se stává, že se během smažení začne připalovat a mohla by způsobit, že vám jídlo zhořkne. Vhodné jsou sušené i čerstvé bylinky. Zvolíte-li čerstvě natrhané, najemno je nasekejte a nebojte se většího množství. Takto připravená strouhanka je ideální na rybu nebo jiné chuťově výrazné maso.
Domácí KFC strouhanka
Milujete pikantní kuřecí křidélka ze známého fastfoodu? Nahraďte cukr a zbytečná aditiva doma vyrobenou strouhankou. Je to tak jednoduché a ideální k obalení kuřete.
- 0,5 sušené bagety nebo 3 rohlíky
- 4 hrsti kukuřičných vloček
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička čerstvě mletého pepře
- 1 čajová lžička sladké mleté papriky
- špetka mletých nebo jemně drcených čili papriček
Rozmixujte, případně namelte, bagetu nebo rohlíky. Přidejte hrst kukuřičných vloček a několik sekund pokračujte v mletí. Do směsi přisypte další ingredience.
Experimentujte
Pokud nemáte rádi čili papričky ani příliš výrazné chutě, zkuste jemnější variantu. Jednou z méně tradičních ingrediencí, které zjemní připravované maso, je parmazán. Pokud máte rádi tento tradiční italský sýr, stačí ho přidat do vaší strouhanky. Pro výraznější chuť rozmačkejte stroužek česneku. Takovou strouhanku již nemusíte solit. Sýr jí dodá soli dostatek. Tuto strouhanku doporučujeme k vepřovému nebo telecímu masu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Femme Actuelle