Pečení na vánoční svátky, rodinné oslavy nebo svatby znamená, že používáte spoustu vajíček. Ne vždy patří do receptu žloutek i bílek, mnohdy se stává, že bílky zůstávají v lednici bez využití. Můžete si je dát dohromady s míchanými vejci, ale poradíme vám i lepší způsob.
Bílky na polevu
Poleva na perníčky nebo na některé koláče se připravuje pouze z bílků, ty se vyšlehají s cukrem a citronovou šťávou. Na zdobení perníčků je ale zapotřebí jen jeden bílek. Co si počít s dalšími bílky, když jsme například připravovali poctivý vaječný likér, do kterého patří rovnou 10 žloutků? Upečte nadýchané cukroví jen z bílků.
Křehké pusinky z bílků
Tradiční pusinky vypadají krásně a mnozí se jim při pečení vyhýbají z obavy, že nepohlídají dobu pečení. Bílky se snadno spálí a pusinky končí v koši.
Jak správně připravit pusinky? Smíchejte 3 bílky s 220 gramy pískového cukru. Bílky a cukry se musí šlehat nad párou, to znamená, že se mísa nesmí dotýkat hladiny vody v hrnci, kterou přivedeme k varu. Cukr do bílků sypejte postupně. Hmota by měla být vlažná, nesmí být horká, aby se vejce nezačala srážet. Nejprve šleháme na pomalé otáčky, pak otáčky zvýšíme a vyšleháme sníh s cukrem. Plech si vyložíme pečícím papírem, bílek dáme do cukrářského sáčku a na plech vytlačíme ozdobné hromádky. Pusinky se v troubě nepečou, ale pomalu suší.
Jak správně péct pusinky
Rozehřejte troubu na 100 °C a použijte program horkovzduch. Než se trouba nahřeje, nastříkejte na plech pusinky. Pohrajte si s tvary, do vyšlehaného sněhu můžete přidat trochu potravinářského barviva. Pusinky sušte v troubě hodinu až hodinu a půl, podle velikosti pusinek. Zpočátku troubu neotevírejte, po 30 až 45 minutách ji několikrát otevřete, aby z trouby odešla pára a pusinky nepraskaly. Myslete na to, že pusinky se nesmí skladovat v lednici. Jsou určeny ke konzumaci nebo ke zdobení dalších dezertů.
Jiné využití zbylých bílků
- Domácí pleťová maska.
- Vaječná omeleta jen z bílků.
- Smíchání se strouhaným sýrem, česnekem a usmažené v oleji v podobě dukátků.
- Bílky dejte do silikonových formiček a zamrazte.
Foto: Shutterstock