Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v těle. Jsou velmi namáhaným orgánem, o který se moc nestaráme. Jak poznat, že máme ztučnělá játra a jak játrům pomoci?
Ztučnění jater neboli steatóza je poměrně rozšířené onemocnění. Uvnitř jaterních buněk se začne hromadit tuk a postupně nahrazuje jaterní tkáň. To může vést až k trvalému poškození jater a jiným závažným nemocem. Velkým rizikem je přehlédnutí prvotních příznaků. Nevyhnete se změnám v životním stylu a zřejmě ani jaterní dietě.
Steatóza – ztučnění jater
Ztučnělá játra netrápí jen obézní jedince nebo seniory. Klidně můžete být mladší než 30 let a mít ideální postavu. Za steatózou především stojí náš životní styl. Pokud konzumujete smažené potraviny, fast food, potraviny bohaté na tuky, cukry a sůl, větší než množství alkoholu, na vaší váze či věku nezáleží.
Příznaky ztučnění jater
- Nadměrná únava,
- podrážděnost a nervozita,
- trávicí potíže, nevolnost, nechutenství, střídání zácpy s průjmem,
- problémy s pletí – akné, podráždění pigmentové skvrny,
- zhoršená kvalita vlasů a nehtů,
- nevysvětlitelné svalové křeče,
- zažloutlé bělmo nebo zhoršený zrak,
- u žen poruchy menstruačního cyklu.
Akutní alkoholická a těhotenská steatóza probíhají hůře. Únavu, nevolnost a zvracení vystřídá žloutenka, poruchy vědomí, poškození slinivky břišní i srdce a selhávání ledvin. Stav může vyústit v koma a dokonce končit smrtí.
Jaterní dieta
Játra mají naštěstí velkou regenerační schopnost. Podpořte je občaspreventivně jaterní dietou, obzvláště pokud už pozorujete některé z popsaných příznaků. Díky speciální jaterní dietě se vaše játra zregenerují a tělo bude lépe fungovat. Jaterní dieta kopíruje zásady zdravého životního stylu. Je založena na přísunu kvalitních, čerstvých a zdravých potravin, kam patří ovoce a zelenina, libové maso a nízkotučné mléčné výrobky. Místo živočišných tuků byste měli používat rostlinné oleje, jako je olivový a kokosový, nebo ty obsažené v semínkách a oříšcích.
Zásady jaterní diety
Obecně je třeba omezit sacharidy. Vyloučit především potraviny s obsahem cukru a bílé mouky, hlavně čerstvé bílé pečivo, sladkosti a slané pochutiny. Vynechat smažená a tučná jídla, uzeniny, ostré pokrmy, slazené limonády a alkohol. Při detoxikaci jater začněte třeba čerstvými zeleninovými šťávami. Pomůže i stropestřec mariánský, který obsahuje soubor velmi silných antioxidantů silymarin.
Foto: Freepik